Veel gestelde vragen
Wanneer ben ik in onderhandeling?
Een bod op een woning wordt door ons altijd vrijblijvend genoteerd. Bij het uitbrengen van een bod bent u (nog) niet in onderhandeling.
- U bent wel in onderhandeling als de verkoper reageert op uw bod door middel van een tegenvoorstel.
- U bent (nog) niet in onderhandeling als de verkopende makelaar aangeeft uw bod met de verkoper te zullen bespreken. Evenmin bent u in onderhandeling als uw bod wordt afgewezen. Het staat u wel vrij om daarna een nieuw bod uit te brengen.
Mag een makelaar doorgaan met bezichtigingen tijdens een onderhandeling?
Ja, dat mag. Een onderhandeling hoeft niet tot een overeenkomst te leiden. Vaak zal de verkopende makelaar aan belangstellenden aangeven dat hij in onderhandeling is. Een andere geïnteresseerde kan eveneens een bod uitbrengen, met hem kan echter niet eerder onderhandeld worden dan nadat de onderhandeling met de huidige belangstellende beëindigd is. De makelaar zal geen mededelingen doen over bedragen van andere biedingen.
Word ik koper als ik de vraagprijs bied?
Nee, de vraagprijs van een woning dient te worden gezien als een uitnodiging tot het uitbrengen van een bod. De verkoper kan dan nog beslissen of hij uw bod wel of niet aanvaardt of een onderhandeling met u aangaat.
Als meerdere kandidaten binnen een kort tijdsbestek geboden hebben dan kan de verkoper kiezen voor een inschrijving waarbij alle kandidaten eenmalig de kans krijgen om hun hoogste bod uit te brengen.
Moet de makelaar/verkoper in de volgende gevallen het eerst met u in onderhandeling gaan?
- U bent de eerste die belt voor een bezichtiging
- U bent de eerste die de woning bezichtigt
- U bent de eerste die een bod op de woning uitbrengt
Het antwoord op genoemde stellingen is nee. De verkopend makelaar zal u echter zo spoedig mogelijk over de te volgen procedure informeren.
Wanneer is een woning verkocht?
Een woning is verkocht indien koper en verkoper beiden de koopakte ondertekend hebben, koper een kopie van de volledig getekende koopakte heeft ontvangen (koper zal verzocht worden een bevestiging van deze ontvangst te ondertekenen) en daarna de wettelijke bedenktijd van drie dagen is verstreken. Vervolgens kan er sprake zijn van ontbindende voorwaarden in de koopakte zoals bijvoorbeeld een hypotheekvoorbehoud of een voorbehoud bouwkundige keuring, aan ontbindende voorwaarden wordt een einddatum gesteld.